Alufólia: használd és hasznosítsd újra!

Hogyan használhatod és hasznosíthatod újra a csillogó fémfóliát? Néhány tipp, hogy alumínium-felhasználásban is környezetbarát lehess.

Az alufólia élettartama a legrövidebb az alumíniumból gyártott termékek közül: a fóliát tekercsben megvesszük, reggel szendvicset csomagolunk bele, és az alu-galacsin már délben a kukában landol. Vajon megérdemli az alufólia ezt a kegyetlen bánásmódot?

A legtöbben nem tudják, hogy a boltokban kapható fólia milyen sok energia befektetésével készül. A gyártás alapjául szolgáló bauxitot először kibányásszák, majd ebből bonyolult kémiai átalakítás során nyerik a timföldet, majd a tiszta fémet – mindkettő energia- és erőforrás igényes folyamat. Az alumínium nagyon jól alakítható, így vékony lapot préselnek belőle, amit kedvünk szerint felhasználhatunk csomagolásra, sütéshez, tárolásra, stb.

A probléma az, hogy legtöbbször gondolkodás nélkül a kukába hajítjuk az elhasznált fóliát! Pedig az alumínium újrahasznosítható. Új fólia előállításához képest csupán 5%-nyi energia befektetésére van szükség újrahasznosításkor, vagyis anyagában megőrzi az előállítási energia 95%-át. A műanyagokhoz képest végtelenül sokszor újrahasznosítható, beolvasztáskor nem romlik a minősége. Szelektív gyűjtésnél a fémek között van a helye.

Ötletek újrahasználathoz

Mosd el a fóliát használat után! Ha a fólia épségben maradt, csak egy kicsit piszkos, mosd le mosogatószeres vízzel, szárítsd meg és lapítsd ki – így újra felhasználható. (Ne használd újra a fóliát, ha előtte nyers húst tároltál benne!)

Tömd ki a cipőidet. Szeretnéd, ha a cipőd megtartaná a formáját? Gyűrd az alufóliát megfelelő alakúra, esetleg vond be egy réteg papírral, és tedd a cipődbe, amíg a szekrényben pihen!

Késélesítés alufóliával. Hajtogasd több rétegűre a fóliát, és vágd át néhányszor az élesíteni kívánt ollóval.

Alu-művészet: érdekes textúrát adhat a festményeknek a formázott alufólia.

Minél kevesebb alufóliát használunk, annál kisebb terhet rovunk a környezetre. A szendvicseket csomagoljuk papírszalvétába vagy folpackba, esetleg műanyag dobozba. Az alufóliában egyébként sem jó savas vagy sós dolgokat tárolni, mert a fémből kioldódó anyagok érintkeznek az étellel – ráadásul a fólia könnyen kiszakad. Az edényekre tároláskor és sütéskor alufólia helyett tegyünk fedőt!

(www.kamaszpanasz.hu)