GINOP – A digitális világ fontosságának bemutatása és terjesztése Heves megyében

Kedvezményezett neve:
Zöldek a zöldért Egyesület
Projekt címe:
A digitális világ fontosságának bemutatása és terjesztése Heves Megyében
Szerződött támogatás összege:
19 727 370 Ft
Támogatás mértéke (%-ban):
90

Projekt tartalmának bemutatása:
A projekt keretében az egyesület együttműködő partnereivel együtt, olyan rendezvénysorozatot valósít meg, melynek keretében fejleszti a közösségi internet-hozzáférési pontok infrastruktúráját és szolgáltatási kínálatát, másrészt igényt teremt arra, hogy a projekt célcsoportjába tartozó társadalmi csoportok (főleg a 45 év feletti munkanélküliek) meg akarják ismerni a digitális világot és tudatosuljon bennük, hogy milyen előnyökkel jár az életükben az internet használata.

A 45 év feletti munkanélküliek világhálóhoz való viszonya átlagos, az internettel kapcsolatban hiányos ismeretekkel és az átlagosnál nagyobb bizalmatlansággal rendelkeznek. Nem ismerik az internet kínálta lehetőségeket, az otthoni hozzáféréssel rendelkezők nincsenek tisztában az online szolgáltatások előnyeivel. Az alacsony iskolai végzettségűek nem ismerik az infokommunikációs technológiákat. Ebben a körben magas a digitális készségekkel nem rendelkezők aránya. Nem ismerik az internet kínálta lehetőségeket, nincsenek tisztában az online szolgáltatások előnyeivel. Egyre több munkahely betöltésének feltétele az IKT eszközök használatának képessége. A digitális tudás hiánya munkaerőpiaci kilátásaikat jelentősen csökkenti, önmagában is versenyhátrányt jelent és hozzájárul az egyébként is hátrányos helyzetük elmélyítéséhez.
A digitális felzárkóztatásra létrehozott programunkat hasonló életkorú és képzettségű munkanélküliek körben valósítjuk meg. Programunk segítségével felismerhetik a digitális készségek munkaerőpiaci jelentőségét.
A program újszerűségét a közösségi rendezvényeken való népszerűsítés formabontó megjelenése adja. A társadalomtól leszakadó csoportok közösségi formában szerezhetnek új ismereteket, melyeket a gyakorlatban is kipróbálhatnak.

Programunkat Besenyőtelek, Tiszanána, Szilvásvárad, Recsk, Bélapátfalva, Erdőtelek, Felsőtárkány, Verpelét, Kál, Sarud és Kerecsend településeken kívánjuk megvalósítani.

Célcsoport tagjainkkal napi kapcsolatban vagyunk, önkénteseink és a szociális média segítségével.

A digitális kompetencia növelésének érdekében együttműködő partnereinkkel civil összefogást szervezünk. Az online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások igénybevételének népszerűsítése, használatukra való ösztönzés jól kiegészíti eddig végzett szemléletformáló tevékenységünket.

A vezetőséggel és a projektben résztvevőkkel történt egyeztetést követően, a megvalósításért felelős csapat (informatikai- és közigazgatási szakemberekkel együtt) egy több alkalmas megbeszélés után kezdte meg a programkoncepció véglegesítését. Az egyeztetések során bevonásra kerültek a szervezet számára fontos partnerek és célcsoport tagok is. Az így létrejött koncepciót az igények felmérését, az árajánlatok beérkezését, a meglévő tapasztalatok kiértékelését és a költségtervezést követően a megvalósítókkal újra egyeztettük és véglegesítettük. A koncepció kidolgozása során cél volt a célcsoport minél nagyobb számú elérési módjainak meghatározása, a jelenlegi együttműködési kapcsolatok megerősítése és a program céljának való megfelelés magas szintű kidolgozása.

A már meglévő projekttapasztalatok és a bekért árajánlatok figyelembe vételével a legköltséghatékonyabb programok kerültek betervezésre.

Projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés):
2019.01.31

Projekt azonosító száma:
GINOP-3.3.3-17-2017-00061

ppt: