Legyen a nyaralás is zöldebb

Itt a nyár és leginkább arról szólnak a hírek, hogyan tudunk védekezni a leégés, a káros napsugarak ellen. Arról nem igazán esik szó, hogy tudjuk megvédeni a környezetünket a nyaralás alatt.

Az emberek többsége  egy-egy tengerparti üdülőhelyet választ úticélul a pihenéshez. A nyaralás alatt sem szabadna megfeledkezni arról, hogy nemcsak otthon kell környezettudatosnak lenni, de a nyaralás alatt is. A tengeri hulladékok 80 %-a szárazföldi tevékenységből származik, aminek mindössze 15 %-a marad a vízfelszínén.

10 millió tonna hulladék évente a tengerekben, elképesztően magas szám

A leggyakoribb hulladékfajta, amit a nyaralók maguk után hagynak a vízben, vagy a vízparton az a műanyag hulladék. Műanyag palackok, műanyag zacskók, halászhálók és egyéb nyaraláshoz tartozó műanyag kellék. A műanyag hulladékok legnagyobb problémája, hogy a szerves anyagokkal ellentétben nem bomlanak le. A napfény, a sós víz és a hullámok darabokra szedi őket egy idő után, és összesodorják őket nagyobb foltokba. A legnagyobb szemét folt a Csendes-óceánon található a maga 3,5 millió tonna szemét nagyságával.

A víz szennyezettsége mellett komoly fenyegetést jelent a tengeri élőlények számára, akik elfogyasztják ezeket a műanyag hulladékokat, amit nem tudnak megemészteni, és elpusztulnak tőle. A másik veszélyforrás az állatok tekintetében, hogy könnyen beleakadnak ezekbe a műanyag hulladékokba, ami szintén a pusztulásukhoz vezethet. A tengeri hulladék 15 %-a marad a víztestben és 70 %-uk pedig a tengerfenéken telepszik le, derül ki az UNEP kimutatásából. Az Algalita kimutatása szerint a bálna és delfin fajok 40 %-a, míg a tengeri teknősök és tengeri madárfajok 36 %-a fogyasztott már tengeri hulladékot.

A megelőzés a szárazföldön kezdődik, erre is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió 2016-os „Nem nehéz…” kampánya, aminek a főcélja felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mindenkinek egyéni felelőssége a környezetvédelem.

Tippek! Mit tudunk tenni a környezetért a nyaralás alatt?

Nyaraláskor is gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

Vigyél magaddal kevesebb, egyszer használatos csomagoló anyagot!

Lehetőleg olyan nyaraló kellékeket vásárolj, amiket többször is tudsz majd használni, de ha már nincs is rá szükséged szelektív módon dobd ki!

A pihenés alatt is figyelj oda arra, hogy ne maradjanak bedugva feleslegesen a töltők, elektromos eszközök.

„A Föld létezik néhány milliárd éve és még fog is. De az emberek nem lesznek rajta, ha tönkreteszik a környezetüket és nem lesz tiszta víz és levegő. Nekem ezért nem nagy áldozat 50 plusz lépést tenni a szelektív kukáig vagy előre gondolkodni” – mondta Geszti Péter, a Médiaunió elnökségi tagja.

(Forrás: Médiaunió)