Ökolábnyom

Kedves Látogató!

Hallottad már azt a szót, hogy ökolábnyom? Tudod, hogy mit jelent? Pedig nagy jelentősége van a jövőnkre vonatkozóan! Figyelj csak:

Az ökolábnyomod kiszámításával megtudod, hogy mennyire élsz nagylábon a Földön. A Földnek ugyanis nem mindegy. Az általános szokásaink, hétköznapi választásaink –például az étkezési szokások, közlekedés- nagyban befolyásolják, hogy mekkora helyet foglalunk el.

Jelenleg minden egyes emberre 1,8 hektárnyi föld jut a Földön. Ez körülbelül 3 focipálya nagyságú. Minél többen élünk a Földön, annál kevesebb hektár fog jutni rád. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek egy ekkora területen kellene gazdálkodni. Sajnos ez nyilván nem lehetséges.

Ha Te egy városban élsz, akkor már ennél sokkal többre van szükséged, hogy életben maradhass. A lakásotokba hozzák a fényt meg a meleget, amihez villanyra és gázra van szükség, ami bonyolult úton kerül csöveken keresztül a lakásotokba. Ahol ezeket előállítják, a gyárak, erőművek sokkal nagyobb területet foglalnak el. Aki városban él, annak már kétszer annyi területre van szüksége, 3,6 hektárra. Ha mindenki ennyit használna, akkor két Földre lenne szükségünk.

Mindenkinek van a Földön egy ilyen lábnyoma:  van akinek kisebb, van akinek nagyobb. Minél nagyobb a lábnyomod, annál jobban szennyezed a Földet.

Kíváncsi vagy Te mekkora lábon élsz?

Az alábbi linken töltsd ki tesztünket és küldd vissza nekünk válaszaidat a zoldekazoldert@gmail.com e-mail címre és mi a kiértékelés után megállapítjuk és visszaküldjük eredményedet!

Teszt letöltése

Jó időtöltést kívánunk:  Zöldek a zöldért Egyesület