Mitől lehetsz zöld?

A „zölden élni” kifejezésről sokaknak még mindig az jut eszébe, hogy fákat kell ölelgetni, nélkülözni a civilizációt és magunknak vadászni, gyűjtögetni az élelmet. Esetleg fotoszintetizálni, mert az jó az üvegház-hatás ellen. Pedig aki zölden él, az egyszerűen csak mást választ: olyan megoldásokat, amik segítenek megóvni a környezetet a jövő generációi számára is.

Zölden élni annyit tesz, hogy a lehetőségeidhez képest igyekszel csökkenteni a bolygóra gyakorolt negatív hatásod. Spórolni az energiával, helyben termesztett, vegyszermentes élelmet vásárolni, vigyázni a vízre, lebomló anyagokkal takarítani mérgező vegyszerek helyett, leszokni a nejlonzacskókról és rászokni a bevásárlótáskára, szelektíven gyűjteni a hulladékot, meg ilyesmi.

Környezettudatos őseinknek még valóban nehéz dolguk volt, hiszen vagy azt tették, amit mindenki más – csak ők rossz lelkiismerettel -, vagy drasztikusan meg kellett változtatni az életvitelüket. Szerencsére ma már az ipar és a szolgáltatások is fejlődtek annyit, hogy kevés változtatással, kis odafigyeléssel bárki kiveheti a saját részét a környezetvédelemből.

Íme, az alapok:

Bár csekélységnek tűnik, de valóban sokat számít. Például ha helyi terményeket vásárolsz, azokat nem kell messziről szállítani. A szállítás a gázolaj elégetésével növeli a széndioxid-kibocsátást, és a szállítás miatti plusz csomagolás is felesleges hulladékteher a bolygónak. Fákat vágnak ki, dolgoznak fel, és szállítanak, hogy abból olyan csomagolóanyag készülhessen, ami bírja a hosszú távú szállítmányozást. A kilométerekben használt műanyag fóliázás már csak hab a tortán.

A hulladék csökkentése megint csak ránk váró feladat: a lakossági hulladék mennyisége elképesztően magas a fejlett országokban. Igyekezz magad újrahasznosítani a dolgokat, mert az ipari újrafelhasználás kevésbé környezetkímélő. És az is jót tesz, ha megfontolod, egyáltalán megveszel-e valamit, és annak a hulladéka milyen terhet jelent majd.

Vásárolj koncentrátumokat, ahhoz kevesebb csomagolóanyag szükséges. Vásárolj papírba csomagolt holmikat, és igyekezz csökkenteni az olyan termékek használatát, mint például az eldobható pelenka. Az egész termék maga hulladék, és sok száz év alatt bomlik csak le, ha egyáltalán…

Sok műanyag terméket újrahasznosított pet-palackból készítenek – ha teheted, inkább ilyesmit vásárolj. Cseréld le az izzóidat energiatakarékos izzókra, hiszen olcsóbb is, tartósabb is, mint a hagyományos. Ma már nálunk is egyre több környezetbarát festéket, lakkot, textilt is bútort lehet kapni, igyekezz inkább ezeket venni – ne felejtsd el, hogy a saját és környezeted egészségének is jót teszel vele.

A kertekben rengeteg vegyszert használunk, és az a szép zöld gyep általában igen messze van a zöldtől. A gyomirtó szerek bekerülnek a biológiai- és táplálékláncba, végül az ivóvizünkben és a halainkban kötnek ki, amit mi megeszünk és megiszunk. Érdemes tehát inkább organikus segítséget igénybe venni, továbbá megszabadulni a tökéletes kertről (testről, házról, ruhákról, kényelmi berendezésekről) alkotott téves elképzelésektől.

Nem kell egyből drasztikusan megváltoztatni az életmódod, hiszen akkor valószínűleg sosem váltasz majd zöldre. Elég, ha fokozatosan teszel magadévá néhány zöld szokást, azokat, amik a te életed is könnyebbé teszik. Aztán majd egyre tudatosabban választasz, és büszke lehetsz magadra: te is tettél valamit a bolygóért. Mert hidd el, sok kicsit itt nagyon sokra megy.

(www.anna.hu)