Zöldmanó

A Zöldmanó környezetvédelmi gyerekklubunkban 5 alkalommal tartottunk foglalkozást, ahol környezetvédő szemléletre, magatartásra és tettekre ösztönözzük a fiatalokat.

A foglalkozások témái:

  1. Az élet forrása a víz, nélküle nem létezne élet a Földön.Miért is fontos a víz? Mit okozhat a hiánya? A gyerekklub idei első előadásán a víz hét csodálatos tulajdonságaival ismertettük meg a gyerekeket.
  1. Magyarországon a becslések szerint egy évben 100 millió tonna szemét keletkezik, amelynek körülbelül a 20%-a származik a háztartásoktól. A keletkezett hulladékok közül az egyik legveszélyesebb a műanyag- vagy PET-palack, amelynek lebomlási ideje közel 450 év. A környezetvédelmi klub második előadása arról szólt, hogyan védjük a Földet a műanyagpalackoktól.
  1. A levegő szennyezése világméretű probléma. A levegő az élővilág, így az ember számára is a legfontosabb életfeltétel. Mit tehetünk, hogy megóvjuk a levegő minőségét? – erről tartottunk előadást a Zöldmanóknak.
  1. Az idei negyedik előadással az volt a célunk, hogy  megismertessük látogatóinkat a korszerű hulladékkezeléshez szükséges ismeretekkel, amelyek birtokában elkezdhetik az otthoni és az iskolai szelektív hulladékgyűjtést.
  1. Az extrém meleg miatt az erdők is fokozott veszélyben vannak. A száraz, meleg időjárási viszonyok következtében a gyep, az erdei avar és tűlevélréteg, a lehullott gallyak, ágak teljesen kiszáradnak és könnyen lángra kapnak. A gondatlanul meggyújtott vagy nem megfelelően eloltott tüzek, sok millió négyzetméter erdő és benne többszázezer élőlény pusztulását okozzák. Az erdőtüzek megelőzése érdekében előadást tartottuk.