A klímaváltozás öt legfurcsább hatása

Rengeteg rémisztő dologról hallottunk már a klímaváltozás kapcsán, de van öt olyan, ami kevéssé ismert, mégis jó, ha tudsz róla!

A klímaváltozás öt legfurcsább hatása

Emelkedik az óceánok vízszintje, a sivatagok újabb területeket foglalnak el, nő az átlaghőmérséklet. Sokáig tudnánk még sorolni a globális felmelegedés következményeit, de van öt olyan is, ami talán kevésbé közismert, mégis nagyon fontos problémákat vetít előre.

Kisebb állatok

Ahogy egyre kevesebb élelemhez jutnak az állatok, úgy lesznek egyre kisebbek az egyedek. Na és, teheted fel a kérdést magadban. Azonban gondolj csak bele, az egyre kisebb testű állatok egyre kevesebb élelemforrást jelentenek a többi állat, és persze a vadászó ember számára is. Ha pedig valahol megszakad a tápláléklánc, az beláthatatlan következményekkel járhat – olyannal, amit a tudósok sem tudnak még megbecsülni.

Erőszakos hangyafajok előretörése

Ahogyan a nagyobb testű állatok folyamatosan háttérbe szorulnak, úgy növekedhet meg a kisebb fajok élettere. Az egyik ilyen faj, amely a többinél gyorsabban tud alkalmazkodni a melegebb környezeti viszonyokhoz, a nagyfejű hangya. Ez a rendkívül erőszakos és szapora faj hatalmas károkat okozhat vándorlásával az őshonos fajok között, szintén veszélyeztetve az igen sérülékeny táplálékláncot.

A sivatagi baktériumfajok visszaszorulása

A sivatagok korántsem olyan kopár és kietlen vidékek, mint elsőre tűnnek: különböző baktériumfajok ezrei élnek a talajban, amelyek léte elengedhetetlen a sivatag élővilágának és a szén-dioxid és nitrogén körforgás fenntartásához. Bár a kutatóknak nincs pontos elképzelésük róla, hogy mi történne, ha eltűnnének ezek az organizmusok, de sokan gondolják úgy, hogy ez globális környezeti katasztrófát idézne elő.

Növekvő vulkáni aktivitás

Egyesek el sem tudják képzelni, hogy mi köze lehet a vulkánok aktivitásának az éghajlatváltozáshoz, de rengeteg geológus osztja azt a véleményt, miszerint az olvadó gleccserek súlyának csökkenése, és az ezek által a földkéregre gyakorolt hatalmas nyomás olyan erőket szabadít fel a mélyben, amik hozzájárulnak a kőzetlemezek elmozdulásához, így növelve a vulkáni aktivitást, szerte a világon. Egyesek szerint a felmelegedés miatt hosszabb távon több földrengéssel is számolnunk kell.

Idegesebb emberek szerte a világon

Több kutatás is bizonyította már, hogy az emberek hangulata erősen függ a hőmérséklettől. Amikor melegebb az idő, mindenki ingerlékenyebb, idegesebb, zsémbesebb. Ezt a „cool-faktort” csökkentheti a globális felmelegedés, amihez csak még jobban hozzájárul az, hogy a felmelegedés hatására csökkenő termések egyre kevesebb embernek biztosítanak elegendő élelmet.

Forrás: www.anna.hu