Ne égesd el!

Tudtad-e, hogy tilos háztartási vagy egyéb hulladékot otthon, kályhában, kandallóban vagy az udvaron elégetni?

Miért tilos a hulladékégetés?

Mert nagyon egészségtelen, rengeteg mérgező anyag keletkezik ilyenkor, amely rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és más betegségeket okozhat.

A hulladékégetés jogsértő tevékenység is, 500 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, sőt adott esetben bűncselekménynek is minősülhet.

A kéményt is tönkreteszik a füstgázokba kerülő savak.

Egyetlen, hulladékkal tüzelő, hulladékot égető háztartás, kisüzem kilométeres körzetben tudja elszennyezni a levegőt.

Mit tehetsz, ha a szomszéd szemetet éget?

Mondd el neki, ezzel megmérgezi a környék levegőjét! Tájékoztasd arról, hogy ezzel veszélyezteti magát, családját, szomszédjait, háziállatait és a környezetét!

Ha nem hallgat rád, és nem akarod a mérgező, bűzös levegőt szívni, a hatóságoktól kell segítséget kérned:

Közérdekű panaszbejelentést tehetsz az illetékes járási (kerületi) hivatalnál.

Értesítheted a rendőrséget is, ha nagyon súlyos a helyzet. Írásban rögzíteniük kell bejelentést és az általuk tapasztaltakat, és továbbítani az ügyet a járási hivatal felé, de akár nyomozást is indíthatnak a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

Mit tehetsz, ha több helyen égetnek szemetet a környékeden?

Fogj össze másokkal – szomszédokkal, barátokkal, ismerősökkel, helyi civil közösségekkel! Együtt sokkal hatékonyabban tudtok fellépni.

Írj a sajtónak, beszélj önkormányzati, országgyűlési képviselőjével, tájékoztasd őket a problémáról és javasolj megoldásokat! Az állami, önkormányzati szervek csak akkor fognak intézkedni, ha megkeresik őket a problémával. Nem biztos, hogy azonnal eredményt érsz el, de nem szabad feladni.

Forrás: www.levego.hu