Sportolj nyáron is!

A nyári hónapokban is sportoljunk, élvezzük a testedzéses szórakozást, akár az úszást kint a természetben vagy a strandon, akár a kirándulást a hegyekben, árnyékos utakon, vagy esténként a táncolást.

Lehet az egész évben már megszokott sportolást – futás, Nordic Walking, aerobik, kerékpározás, valamelyik labdajáték stb. – is folytatni a kánikulai hőségben kora reggel, esetleg késő este. Kezdhetünk a nyaralás helyszínén gyaloglással reggeli előtt, a legjobb városnéző körutak lesznek a gyalogos félórákból!

Kánikula és sport – pár jó tanács

A legjobb kora reggel, reggeli előtt sportolni. Esetleg késő este, bár ekkor érdemesebb a kiegészítő szabadidős sportokat – tánc, séta a kedvenc társsal stb. – választani.

Sportoljunk okosan a szabadban nyáron is!

Olyan sportot válasszunk, amelyet szívesen űzünk, mert sikeresek vagyunk benne. Ez lehet valamely labdajáték, ám ehhez társ vagy csapat szükséges. Lehet bármelyik vizes sport. Lehet állóképességi, ciklikus sport, mint például a gyaloglás, a futás, a Nordic Walking, a kerékpározás, a kirándulás, az úszás, az evezés, ahol egyéni felkészültségnek megfelelő tempóban sportolhatunk. Ha szerencsénk van, még a szél is segít.

A legfontosabb a folyadékpótlás, legalább napi 1,5, 2 liter folyadékot fogyasszunk. Ha sportolunk, még a 3 liternél is több elfogyhat a kánikulában! Ez is egyéni, mint sok minden. Az egy óránál hosszabb sportedzés alatt is szükséges frissíteni. Az elvesztett folyadék pótlására, a szomjúság oltására az egyik jó lehetőség a csapból folyó ivóvíz. A legjobb, ha a napi több liter ital változatos összetételű: jó minőségű ivóvíz; ásványvíz; gyümölcstea; világosra főzött, citromos zöld és fekete tea; frissen préselt gyümölcslé; kereskedelemben vásárolt 100 százalékos rostos gyümölcslevek. A sportolás után közvetlenül fogyasztott frissítő legyen langyos, testhőmérsékletű, azaz 36 fokos. Ha így teszünk, hamar jelez a szervezetünk, hogy a folyadék-központunkba megérkezett az ital!

A sportöltözet legyen szellős, kényelmes és modern alapanyagú. Ne legyen testre feszülős, sehol ne szorítson (melltartó, szuszpenzor, deréköv stb.). Jó lenne persze olyan trikó, amely félóránként „dezodort” szórna a hónaljunkba…

Nyáron – az izzadás miatt – minden sportolás után legalább öblítsük ki, akár csak hideg vízben is a sportruhát, és szárítsuk a szabadban. Zoknit, alsófehérneműt sose viseljünk egymásután több edzésen mosatlanul.

Mezítláb csak ott sportoljunk, ahol biztosan nem lépünk üvegszilánkba vagy valami más vágó- és szúróeszközbe. A gondozott labdarúgópálya füves területe megfelelő lehet. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen a fűben darázs vagy méhecske….. Ha mezítláb sportolunk, több kis segédizom is dolgozik, mint a jó sportcipőben.

Kánikulai, fülledt hőségben kis segítség a csuklóra kötött vizes kendő, a bevizezett vászonsapka a fejen, a pucér felsőtest (sajnos csak férfiaknak), a tarkó folyamatos nedvesítése, a „gyakran, de kevesebbet” folyadékpótlás negyedóránként.

Próbáljunk meg heti 3×1 órát sportosan mozogni, játékosan szórakozni. Ezáltal őszre már fizikailag és szellemileg is jobb lesz a teljesítményed, alkalmazkodó képesebb leszel, jobb lesz az önértékelésed és nagyobb az önbizalmad.

Általános tanácsok nyárra:

Sosem késő elkezdeni a sportolást, kitűnő alkalom erre a nyugodt, nyári időszak!

Minden kezdet nehéz, ez sem lesz könnyű!

Az egyéni célkitűzés hasznos, könnyíti a teljesítést.

Társaságban kellemesebb sportolni és izzadni is!

Sportolás után a folyadék pótlása elhagyhatatlan, akárcsak a zuhanyozás.

A legtöbb sportág legfontosabb kelléke a jó sportcipő.

Minden sportedzés bemelegítéssel kezdődik és nyújtással ér véget.

A fokozatos kezdésnél a kis izomláz jó jel, a kimerültség nem!

Az edzést főétkezés után minimum két órával szabad elkezdeni. Nyáron ezt ne tegyük 11.00-15.00 óra között, a tűző napon!

Kánikulában öltözködj szellősen és lazán.

Lázasan, betegen tilos a sportolás!

Nincs ügyetlen, kétballábas személy, legfeljebb akaratgyenge.

Nem szenvedni, hanem sportolni érdemes!

(Monspart Sarolta, ÁNTSZ)