Túra a Kerecsendi Berek-erdőben

Kerecsenden táborozó gyerekcsoportoknak szerveztünk kirándulást természetvédelmi szakember vezetésével. Miután már többször is jártunk itt más gyerekcsoportokkal, úgy gondoltuk a helyszín megfelelő lesz az általunk eltervezett célok megvalósításához. Fő szempontjaink: a természetvédelem és a környezeti nevelés. A túra során a tanulók megismerkedtek az erdő életével, a védett terület értékeivel, az útjukba akadó élőlényekkel.

A Berek-erdő Magyarország eredeti vegetációjából megőrzött maradványerdő, amely ma már természetvédelmi terület. Feltételezhető, hogy a régi erdő az 1200-as években még a Mátrával és a Bükkel összefüggő rengetegként borította a környéket. Ekkor még minden bizonnyal mindennapos vadállatai voltak a bölény, medve, hiúz és a farkas. Itt fészkelt a falu névadó madara a kerecsensólyom is.

Az erdő fő értékét hihetetlenül gazdag flórája adja. Lombkorona szintjében a molyhos tölgy, és a felszaporodott csertölgy uralkodik. Az erdő aljnövényzetében és füves tisztásain, nyiladékain páratlanul gazdag és virágos flóra alakult ki, mely tavasztól késő őszig ontja a színeket. Több mint 300 virágfaj található a Berekben. A rovarvilág szintén színes képet mutat. A virágokkal együtt megjelennek a szebbnél szebb lepkék is. Természetesen, egy erdő üres lenne madarak nélkül. Szerencsére a Berek ebben is bővelkedik. Nagyvadak közül mára szinte állandó lakója az erdőnek a vaddisznó, de gyakran ellátogat ide a gímszarvas is. Aki csendben jár az erdőn, annak gyakran feltűnnek a félénk őzek, valamint a vadnyulak. A ragadozók közül legnagyobb a róka, mely állandó lakója a Bodzásban levő rókavárnak. Láttak és lőttek itt vadmacskát, nyestet, borzot is.

A kiránduláson résztvevő gyerekek különleges élményekkel lettek gazdagabbak, új ismereteket szereztek, és az együttlét öröme méginkább összekovácsolta a közösségeket.