Újrahasznosítás – Mi történik a kiürült üvegemmel?

Mi történik az üveggel, miután elfogyasztottuk a tartalmát? Például bedobhatjuk a szemétbe, hogy aztán a hulladéklerakóban kössön ki, de valljuk be őszintén, ez rendkívül pazarló, felelőtlen és antiszociális döntés lenne. Az üveg ehhez túl értékes anyag, ezért megéri újrahasznosítani. Lássuk, mi lesz az üveggel az újrahasznosítási folyamat során.

Több lehetőségünk is van. Magyarországon már egyre több háztartásban gyűjtik szelektíven az üveget, papírt, műanyagot és fémet. Ezt a folyamatot már az ország több településén is azzal segítik, hogy házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtés. Akikhez ez a szolgáltatás még nem ért el, azoknak lehetőségük van a közterületeken elhelyezett szelektív hulladékgyűjtőkben, illetve bevásárlóközpontokban, szupermarketekben és parkolókban található üvegvisszaváltó automatákban elhelyezni az üres üvegeket.

A legkörnyezetkímélőbb módszer az üveg újrahasznosítására az olvasztás, melynek köszönhetően újabb palackok és egyéb üvegek állíthatóak elő. 1000 tonna üveg újrahasznosításával 345000 kWh energiát, 314 tonna CO2-t, 1000 tonna hulladékot és 1200 tonna nyersanyagot spórolunk meg.

Tehát, amint az üveg otthonunkból vagy az automatákból az újrahasznosító telepre kerül, a nyers üvegtörmelék számos folyamaton megy keresztül, melynek során például eltávolítják a szennyeződéseket. A nagyobb fém tárgyakat (például fém kupakok) egy mágnes segítségével távolítják el az üvegekről, mielőtt azok egy zárt kamrába kerülnének, ahol nagynyomású levegővel távolítják el az olyan könnyű tárgyakat, mint a papír vagy műanyag fedő. Innen egy függőleges szárítóba megy az anyag, ahol a forró levegő eltávolítja a nedvességet, az üvegport és a papír címkéket az üveg felületéről. Ezután a száraz és tisztított üvegdarabok egy speciális szeparáló gépbe kerülnek, ami kiválogatja az alumínium darabokat, mielőtt a válogató gépben kötnének ki. A kiválogatás első lépése az olyan szennyeződések eltávolítása, mint a kerámia, a kő, bizonyos fémek, az ólomkristály üveg és a hőálló üveg.

Ebbe a válogató gépbe rezgő adagolók és szállítószalagok segítségével jut el az anyag. Az első szakaszon alulról-felülről megvilágítják az üveget, illetve nagy felbontású kamerák segítségével vizsgálnak minden egyes üvegszilánkot. Az így szerzett információkat továbbítja a kamera egy számítógépnek, mely érzékeli a szennyeződéseket és azonnali jelzést küld egy nagy sebességű és extra pontossággal dolgozó sugárnak, mely rögtön eltávolítja az észlelt szennyeződést. Az ólomkristály üveg eltávolítására ultra-ibolya sugarat használnak. Ezután még olyan darabok kerülnek eltávolításra, mint az alumínium gyűrű az üveg nyakán vagy az alumínium nyitó.

Újrahasznosítás

Az üvegtörmelék megtisztítása után a színek szétválogatása következik, melyhez szintén az imént részletezett technológiát használják. Három fő színkategóriába válogatják az üveget: színtelen, borostyán (barna) és zöld. A folyamat utolsó lépéseként az üveget adott méretűre szétzúzzák, majd tesztelik, hogy megfelel-e a követelményeknek. Az így keletkezett anyagot gyárakba szállítják, ahol újabb palackokat és üvegeket készítenek belőle.

Az üveghulladék anyagában semmit sem változik az újrahasznosítás során, így a folyamat a végtelenségig ismételhető.

Forrás: www.magazix.hu